W ramach akcji szkolnej “Trzymaj formę” w dniach 21-22 marca w naszej szkole zorganizowany został konkurs, który polegał na samodzielnym przygotowaniu przez uczniów potrawy (kanapki, przekąski itp.) na drugie śniadanie. Ponadto uczniowie wykonywali opis przygotowania potrawy wraz z użytymi składnikami oraz objaśnieniem ich wartości odżywczych.
Celem konkursu było:
- upowszechnienie wiedzy na temat zdrowego żywienia,
- propagowanie zdrowego stylu życia,
- inspirowanie uczniów do działań twórczych,
- rozwijanie umiejętności z zakresu technologii informacyjnej.
Kryteria oceny:
- Zgodność z tematyką konkursu.
- Warsztat pracy i przestrzeganie zasad higieny.
- Estetyka wykonania potrawy i opisu.
- Propozycja opakowania, która umożliwi transport i spożycie potrawy na terenie szkoły.
- Wartość odżywcza i zdrowotna potrawy.
- Pomysłowość.
Wyniki konkursu “Moje zdrowe II śniadanie”
I miejsce: 4b, 4c, 4d
II miejsce: 4a, Vc, VIa
III miejsce: Vb, Vd, VIc
IV miejsce: Va, VIb, VId
W klasach 0-III wszystkim uczestnikom przyznano równorzędne pierwsze miejsca.
Katarzyna Kościuk